top of page
  • Ewa Okrasa - Siniarska

Świąteczne ptysie


Co powiecie na pyszne ptysie na świątecznym stole? To jedne z naprotszycrh i najszybszych ciastek, a są niezwykle delikatne i wyglądają bardzo dostojnie ;-)

Na ciasto potrzebne są tylko 4 składniki:

  • szklanka mąki

  • szklanka wody

  • 4 jajka

  • 3/4 kostki masła (ok 130 g)


Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy wodę, mieszamy i czekamy aż zacznie się gotować. Wtedy zdejmujemy rondelek z kuchenki, wsypujemy mąkę i mieszamy aż masa będzie gładka i odejdzie od rondla. Odstawiamy na ok. 10-15 minut aż przestygnie. Dodajemy po kolei po jednym jajku i cały czas miksujemy. Ciasto będzie lekko kleiste. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy placuszki na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 25 minut. Nie otwieramy drzwiczek podczas pieczenia.


W czasie, kiedy ptysie się pieką, robimy krem:

  • 250 g mascarpone

  • 220 ml śmietanki 30%

  • 2 łyżki cukru pudru

Mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem umieszczamy w misce i miksujemy od niskich do najwyższych obrotów, aż zrobi nam się gładki i gęsty krem. Wstawiamy do lodówki.


Kiedy ptysie się upieką odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Kroimy na dwie części i przekładamy kremem. Wierzch dekorujemy również kremem, obsypujemy np. pokruszonymi orzechami włoskimi, owocami granata i świąteczną czekoladową gwiazdką.

Smacznego!





46 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page