• Ewa Okrasa - Siniarska

Błyskawiczna szarlotka bez glutenu


Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek

  • 1 jajko

  • 250 g mąki migdałowej

  • 14 g cukru waniliowego

  • 125 g cukru pudru

  • 125 g masła

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, do garnka wlewamy pół szklanki wody i wrzucamy pokrojone jabłka. Wsypujemy cynamon, cukier waniliowy, garść orzechów włoskich i dusimy aż jabłka będą miękkie.

Do miski wsypujemy mąkę migdałową, cukier puder, dodajemy miękkie masło, jajko i całość ugniatamy, aż ciasto będzie zwarte.

Formę do tarty natłuszczamy masłem, obsypujemy mąką migdałową. Równo rozprowadzamy ciasto na całej powierzchni. Wstawiamy na 18 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Na upieczone ciasto wykładamy jabłka, posypujemy orzechami włoskimi i jeszcze zapiekamy przez 15 minut.

Możemy podawać na ciepło, na przykład z lodami waniliowymi.

Smacznego!

22 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie