Ewa Okrasa - Siniarska
Bawarskie ciasto serowe z jabłkami na Dzień Miłośników Sera
Zaktualizowano: 8 lut 2022


Bawarskie ciasto serowe z jabłkami

Kraj pochodzenia: Bawaria
Ser jest jednym z najstarszych pokarmów jakie zna ludzkość. Istnieje około 10 000 lat, od kiedy to ludzie udomowili i hodowali kozy i owce.
Najprawdopodobniej został odkryty przypadkiem przez pasterzy. W trakcie transportu mleka, które kiedyś przewożono w bukłakach robionych z żołądków owiec, mleko uległo podziałowi na dwie części - serwatkę i skrzep. Okazało się, że jest to całkiem dobry posiłek i zaczęto eksperymentować dodając przez tysiące kolejnych lat przeróżne składniki.
W Starożytnej Grecji dodawano do niego mąkę i miód i wypiekano na kamieniach. W ten sposób powstał pierwszy sernik, o czym już pisałam w poście dotyczącym serników w zakładce Desery z historią.
Najwięcej eksperymentowali z serem mnisi w epoce średniowiecza tworząc coraz to nowsze gatunki serów. Powoli ser trafiał do kolejnych krajów na świecie i tak dziś znamy jego ponad 4000 gatunków.
Jednym z moich ulubionych deserów, który jest połączeniem kruchego ciasta z masą serową i jabłkami z cukrem i cynamonem jest Bawarskie ciasto serowe z jabłkami. Jest proste do zrobienia a zachwyci każdego, kto je spróbuje.
Zapraszam do wspólnego pieczenia :-)
Składniki;
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 kostki masła (100 g)
ekstrakt waniliowy (ok. 1 łyżeczka)
500 g twarogu sernikowego z wiaderka
2 saszetki cukru waniliowego
1/2 szklanki drobnego cukru
3 jajka M
2 duże jabłka
2 łyżeczki cynamonu
łyżka drobnego cukru
płatki migdałowe
Najpierw robimy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, masło, ekstrakt waniliowy i ręką zagniatamy ciasto aż wszystkie składniki się połączą.
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną lub mąką migdałową.
Ciasto wykładamy równomiernie na całej powierzchni tortownicy łącznie z bokami.
Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg).
W tym czasie robimy masę serową. Do miski wyjmujemy z wiaderka twaróg, dosypujemy cukier, cukier puder i wbijamy jajka. Mikserem miksujemy masę na niskich obrotach, tylko do połączenia składników.
Kiedy kruchy spód się upiecze lekko go studzimy i wylewamy na niego masę serową. Będzie lejąca i tym się w ogóle nie przejmujemy.
Teraz trzeci etap - jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do miski, osypujemy cynamonem i cukrem i dokładnie mieszamy.
Plasterki układamy na masie serowej. Na koniec całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy przez 70 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra-dół lub 160 stopni w opcji termoobiegu.
Wyjmujemy i studzimy. Możemy też podać z lodami waniliowymi na ciepło.
Smacznego :-)