• Ewa Okrasa - Siniarska

Beijinho de Abóbora com Coco - Brazylijskie kulki dyniowo-kokosowe

Zaktualizowano: 30 paź


Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego

  • 1 łyżka masła

  • 125 g pulpy z dyni

  • 50 g brązowego cukru

  • 200 g wiórków kokosowych

  • goździki do dekoracji

Dynię obieramy, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka z odrobiną wody i gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie kawałki będą miękkie. Blendujemy na pulpę.

W drugim rondelku umieszczamy skondensowane mleko, masło, wiórki kokosowe, dodajemy puree z dyni i podgrzewamy ciągle mieszając aż masa będzie odklejać się od dna rondla.

Wykładamy na talerz, przykrywamy folią i chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny.

Ręce smarujemy masłem, odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i za pomocą wykałaczki robimy wgłębienia tak, aby kształt kulek przypominał dynię. Obtaczamy w brązowym cukrze a na wierzchu każdej "dyni" umieszczamy goździk.

Przed podaniem wstawiamy do lodówki jeszcze na 2 godziny.

Smacznego!

17 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie