top of page
  • Ewa Okrasa - Siniarska

Chlebek bananowo-orzechowy


Co zrobić, jeżeli banany dojrzały za bardzo zanim zdążyliśmy je zjeść?

Przepyszny i bardzo pożywny chlebek bananowo-orzechowy!


Składniki:

4 dojrzałe banany

2 jajka

100 g roztopionego masła

150 g cukru

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

orzechy włoskie, pokruszone i całe do ozdoby


Banany rozgniatamy widelcem na papkę, w misce miksujemy jajka z cukrem na jasną i gładką masę, dodajemy do bananów. Wlewamy roztopione masło, mieszamy.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cały czas mieszając dosypujemy do masy z bananów i jajek.

Formę do keksu smarujemy masłem i obsypujemy pokruszonymi orzechami. Resztę pokruszonych orzechów wrzucamy do ciasta i mieszamy.

Ciasto przelewamy do formy i ozdabiamy wierzch całymi orzechami.

Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) przez 55 minut.


Smacznego!



26 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page