• Ewa Okrasa - Siniarska

Chocolate chip cookies


Składniki:

200 g mąki pszennej (można zamienić na migdałową) 125 g brązowego cukru 14 g cukru waniliowego 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100 g miękkiego masła Tabliczka czekolady 80 g kakao


W misce umieszczamy miękkie masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy i miksujemy kilka minut, dodajemy jajko i jeszcze miksujemy do połączenia składników. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Miksujemy na niskich obrotach aż powstanie jednolita zwięzła masa. Dodajemy pokrojoną na małe cząsteczki czekoladę i mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w opcji góra-dół. Na blasze kładziemy papier do pieczenia Do miseczki wlewamy zimną wodę. Moczymy ręce w wodzie i nabieramy ciasto - mniej więcej wielkość orzecha włoskiego. Formujemy kulkę, kładziemy na papier i rozgniatamy równomiernie tworząc płaskie ciastko. Zostawiamy odstępy między ciastkami, podczas pieczenia urosną. Pieczemy 15 minut na środkowym poziomie. Po tym czasie wyjmujemy, ciastka będą miękkie, ale podczas stygnięcia stwardnieją na zewnątrz a w środku pozostaną miękkie. Smacznego



1 wyświetlenie0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie