• Ewa Okrasa - Siniarska

Ciasto Trzech Króli prosto z Hiszpanii - Roscón de Reyes

Zaktualizowano: 8 lut




Roscón de Reyes


Kraj pochodzenia: Hiszpania



Oto Roscón de Reyes, pyszne ciasto z Hiszpanii, przygotowywane z okazji Święta Trzech Króli.

W Hiszpanii Święto Trzech Króli obchodzone jest bardzo wyjątkowo, przez miasta przechodzą orszaki z udziałem Trzech Króli, i to właśnie tego dnia dzieci znajdują prezenty pod bożonarodzeniową szopką.

W Roscón de Reyes umieszcza się niespodziankę, np migdał lub figurkę, osoba, która dostanie ją w swoim kawałku zostaje królem dnia i ma też zapewnione szczęście na cały kolejny rok

Zapraszam do zrobienia tego przysmaku


Oto Roscón de Reyes, pyszne ciasto z Hiszpanii, przygotowywane z okazji Święta Trzech Króli. Dziś miałam radość zaprezentować je w @pytanienasniadanie

W Hiszpanii Święto Trzech Króli obchodzone jest bardzo wyjątkowo, przez miasta przechodzą orszaki z udziałem Trzech Króli, i to właśnie tego dnia dzieci znajdują prezenty pod bożonarodzeniową szopką.

W Roscón de Reyes umieszcza się niespodziankę, np migdał lub figurkę, osoba, która dostanie ją w swoim kawałku zostaje królem dnia i ma też zapewnione szczęście na cały kolejny rok

Zapraszam do zrobienia tego przysmaku


Składniki:

100 g masła

150 ml ciepłego mleka

2 jajka duże lub 3 małe

25 g świeżych drożdży

100 g drobnego cukru

Szczypta soli

Ok 450-500 g mąki

Wymieszane łyżeczka startej skórki pomarańczowej i łyżeczka skórki cytrynowej

Owoce kandyzowane

Niespodzianka do włożenia do ciasta, np. cały migdał


Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i dolewamy do niego mleko, mieszamy, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru, rozkruszamy drożdże do środka i odstawiamy na ok 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Pamiętajcie, że masło i mleko nie mogą być wrzące, bo zabiją drożdże, wystarczy jak będą ciepłe.

Do dużej miski przelewamy rozczyn, dodajemy jajka i powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Kiedy ciasto zaczyna być zwarte zaczynamy je ugniatać ręką i sypiemy tyle mąki aż będzie odchodzić od brzegów miski. Jeżeli dodamy za dużo mąki, ciasto nie wyjdzie nam puszyste.

Formujemy kulę, przykrywamy miskę i odstawiamy na ok 1,5 godz, aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.

Po tym czasie jeszcze raz je ugniatamy, robimy rulon z ciasta, w dowolne miejsce wciskamy migdał, następnie łączymy końce ciasta tworząc pierścień. Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 20 - 30 minut, żeby jeszcze podrosło.

Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem, dekorujemy owocami kandyzowanymi i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (góra - dół ) na ok 30 minut.

Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone.

11 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie