Ewa Okrasa - Siniarska
Ciasto Trzech Króli prosto z Hiszpanii - Roscón de Reyes
Zaktualizowano: 8 lut 2022


Roscón de Reyes

Kraj pochodzenia: Hiszpania
Oto Roscón de Reyes, pyszne ciasto z Hiszpanii, przygotowywane z okazji Święta Trzech Króli.
W Hiszpanii Święto Trzech Króli obchodzone jest bardzo wyjątkowo, przez miasta przechodzą orszaki z udziałem Trzech Króli, i to właśnie tego dnia dzieci znajdują prezenty pod bożonarodzeniową szopką.
W Roscón de Reyes umieszcza się niespodziankę, np migdał lub figurkę, osoba, która dostanie ją w swoim kawałku zostaje królem dnia i ma też zapewnione szczęście na cały kolejny rok
Zapraszam do zrobienia tego przysmaku
Oto Roscón de Reyes, pyszne ciasto z Hiszpanii, przygotowywane z okazji Święta Trzech Króli. Dziś miałam radość zaprezentować je w @pytanienasniadanie
W Hiszpanii Święto Trzech Króli obchodzone jest bardzo wyjątkowo, przez miasta przechodzą orszaki z udziałem Trzech Króli, i to właśnie tego dnia dzieci znajdują prezenty pod bożonarodzeniową szopką.
W Roscón de Reyes umieszcza się niespodziankę, np migdał lub figurkę, osoba, która dostanie ją w swoim kawałku zostaje królem dnia i ma też zapewnione szczęście na cały kolejny rok
Zapraszam do zrobienia tego przysmaku
Składniki:
100 g masła
150 ml ciepłego mleka
2 jajka duże lub 3 małe
25 g świeżych drożdży
100 g drobnego cukru
Szczypta soli
Ok 450-500 g mąki
Wymieszane łyżeczka startej skórki pomarańczowej i łyżeczka skórki cytrynowej
Owoce kandyzowane
Niespodzianka do włożenia do ciasta, np. cały migdał
Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i dolewamy do niego mleko, mieszamy, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę cukru, rozkruszamy drożdże do środka i odstawiamy na ok 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Pamiętajcie, że masło i mleko nie mogą być wrzące, bo zabiją drożdże, wystarczy jak będą ciepłe.
Do dużej miski przelewamy rozczyn, dodajemy jajka i powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę. Kiedy ciasto zaczyna być zwarte zaczynamy je ugniatać ręką i sypiemy tyle mąki aż będzie odchodzić od brzegów miski. Jeżeli dodamy za dużo mąki, ciasto nie wyjdzie nam puszyste.
Formujemy kulę, przykrywamy miskę i odstawiamy na ok 1,5 godz, aż ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość.
Po tym czasie jeszcze raz je ugniatamy, robimy rulon z ciasta, w dowolne miejsce wciskamy migdał, następnie łączymy końce ciasta tworząc pierścień. Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejne 20 - 30 minut, żeby jeszcze podrosło.
Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem, dekorujemy owocami kandyzowanymi i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (góra - dół ) na ok 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone.