• Ewa Okrasa - Siniarska

Cocadas - kolumbijskie karnawałowe kokosanki

Zaktualizowano: 8 lut




Cocadas


Kraj pochodzenia: Kolumbia


Cocadas to słodki karnawałowy specjał serwowany z Kolumbii, ale także w innych krajach Ameryki Łacińskiej. Można je kupić na straganach na ulicy, sprzedawane są także na plaży oraz w sklepach.

Są bardzo bardzo słodkie i polecam je do porządnego espresso :-)


Składniki:

100 ml wody kokosowej

4 łyżki mleka

750 g brązowego cukru

Pulpa kokosowa lub wiórki kokosowe

(Pulpę kokosową uzyskujemy ścierając miąższ z kokosa na drobnych oczkach na tarce i odciskając wiórki kokosowe z mleka ze świeżego kokosa)

Łyżeczka mielonych goździków

W rondelku gotujemy wodę kokosową na średnim ogniu i kiedy będzie już bardzo gorąca powoli dodajemy cukier, mieszamy aż cukier się rozpuści i skarmelizuje, powstanie gęsty syrop.

Wtedy dodajemy mleko, a następnie pulpę kokosową lub wiórki i goździki. Mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta, jak słodka pulpa.

Przy pomocy łyżki formujemy na papierze do pieczenia małe ciasteczka. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.


19 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie