• Ewa Okrasa - Siniarska

Fit sernik daktylowo-migdałowy



Zapraszam na fit sernik, bez jajek, mąki pszennej i cukru.

Jaka zastępujemy bananami, mąkę pszenną - mąką migdałową, a zamiast cukru idealne będą daktyle i syrop daktylowy :-)


Składniki:


1 kg chudego twarogu sernikowego


2 dojrzałe banany (odpowiednik 4 jajek)


250 g mąki migdałowej


4 łyżki mąki ziemniaczanej


łyżeczka esencji waniliowej


2 łyżki syropu daktylowego


garść zblendowanych daktyli


W dużej misce umieszczamy twaróg. Dodajemy zblendowane banany i dokładnie mieszamy.

Teraz do masy dodajemy zblendowane daktyle i syrop daktylowy oraz esencję waniliową do smaku. Dokładnie mieszamy.

Powoli wsypujemy mąkę migdałową, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki, na koniec przesiewamy mąkę ziemniaczaną. Gotową masę przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy ciasto szpatułką. Dekorujemy pokruszonymi migdałami, ozdabiamy daktylami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni, w opcji góra - dół na 1 godzinę.


Sernik studzimy. Smacznego :-)



80 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie