• Ewa Okrasa - Siniarska

Gruszkowe Clafoutis



Clafoutis to deser, który powstał w XIX wieku w regionie Limousin, w południowo-środkowej Francji. Tradycyjna wersja robiona jest z wiśniami, natomiast świetny jest również z malinami, porzeczkami, czy jesiennie z gruszkami. Nazwa clafoutis pochodzi od czasownika clafir, czyli „napełniać”, gdyż owoce w tym deserze zalewane są płynnym ciastem podobnym do naleśnikowego i w ten sposób zapiekane.

Clafoutis jest niezwykle delikatnym deserem, idealnym na śniadanie jak i do popołudniowej herbaty.


Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 3 gruszki

  • 2 jajka

  • 3 czubate łyżki cukru

  • 200 ml mleka

  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego

  • Łyżeczka skórki otartej z cytryny


W misce miksujemy jajka z cukrem, jak dobrze składniki się połączą dodajemy mleko, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny, a na koniec wmiksowujemy mąkę.

Obieramy gruszki i kroimy na plasterki. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i dno wykładamy plastrami gruszek tak, aby zapełniły cały spód.

Powolutku wlewamy ciasto na gruszki.

Wstawiamy do rozgrazanego piekarnika do 190 stopni na 35 minut.

Wyjmujemy do ostygnięcia.

42 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie