• Ewa Okrasa - Siniarska

Kołaczki - staropolskie ciasteczka na Dzień Miłośników Sera

Zaktualizowano: 8 lut




Kołaczki


Kraj pochodzenia: Polska


Kołaczki to przepyszne małe ciasteczka z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z ulubionej marmolady. Pochodzenie tego deseru nie jest do końca jasne, w opracowaniach dotyczących słodyczy z różnych krajów świata podawane są jako polskie ciasteczka, natomiast wiele krajów Europy Wschodniej przypisuje sobie również tę pozycję w swoim słodkim menu.

W Polsce były niegdyś przysmakiem przygotowywanym z okazji Świąt Bożego Narodzenia.


Jedno jest pewne - Kołaczki są idealne na każde przyjęcie, można je zrobić w swoim ulubionym smaku, a do tego robi się je w mig.

Zapraszam serdecznie do spróbowania :-)


Składniki (w zależności od wielkości wychodzi ok 40-50 ciasteczek):

  • Kostka miękkiego masła, 200 g

  • 200 g serka kremowego, może być Łaciaty albo Philadelphia

  • 100 g cukru pudru

  • ok. 400 g mąki pszennej

  • dowolna marmolada

  • rozbełtane jajko

  • cukier puder do posypania


Do dużej miski wkładamy miękkie masło, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem. Następnie dodajemy serek, cały czas ucierając i na koniec wsypujemy mąkę. Na tym etapie już ugniatamy ciasto ręką aż będzie zwarte i wszystkie składniki się połączą.

Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na placek grubości ok 3 mm i wykrawamy małe kwadraty.

Na środku każdego kwadratu umieszczamy łyżeczkę marmolady i sklejamy przeciwległe rogi na środku nad marmoladą. Na koniec lekko smarujemy rozbełtanym jajkiem, żeby ciasto się skleiło.

Wstawiamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół).

Po upieczeniu wyjmujemy, studzimy i posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!



120 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie