top of page
  • Ewa Okrasa - Siniarska

Królewski świąteczny pudding



W Wielkiej Brytanii nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez królewskiego puddingu.

Przygotowywany jest w niedzielę, zwaną "Stir-up Sunday" na cztery tygodnie przed Bożym Narodzeniem, a we wspólnym tworzeniu biorą udział całe rodziny i każdy po kolei miesza składniki myśląc życzenie.


Swoje korzenie ma w rodzaju gulaszu przypominającego owsiankę z wołowiny, baraniny, zbóż, suszonych śliwek, rodzynek, wina i przypraw. JNa przestrzeni wieków w przepisie pojawiły się jajka, bułka tarta, suszone owoce, piwo, brandy i rum.


Na stole świątecznym na dworze pojawił się za czasów króla Jerzego I, znanego również jako Króla puddingu, który jako pierwszy zażyczył sobie ten deser podczas uczty bożonarodzeniowej.

Kiedyś pudding był także ciastem wróżb. Umieszczało się w nim np. guzik, który znaleziony przez samotnego mężczyznę oznaczał, że będzie singlem przez kolejny rok, lub naparstek, który znaleziony przez samotną kobietę oznaczał, że następny rok spędzi samotnie. Znalezienie pierścionka oznaczał z kolei, że osoba, które trafiła na kawałek z biżuterią wkrótce stanie na ślubnym kobiercu i będzie bogata.


W 2020 roku Brytyjska rodzina królewska opublikowała przepis na tradycyjny pudding na swoim Instagramie. Tracydyjnie, w wieczór świąteczny, polewa się go brandy i podpala, co symbolizuje mękę Chrystusa, natomiast przybranie gałązkami ostrokrzewu to symbol korony cierniowej.


Zapraszam do zrobienia Królewskiego świątecznego puddingu i uwaga! zaplanujcie sobie na to 6 godzin!


Składniki: 250g rodzynek 250g porzeczek 185g sułtanek 150g mieszanej skórki pomarańczowej i cytrynowej 250g smalcu 250g bułki tartej 90g mąki 12g mieszanki przypraw 2 całe jajka 180g cukru brązowego 275 ml piwa 40 ml ciemnego rumu 40 ml brandy Alkohol można zastąpić sokiem pomarańczowym lub zimną herbatą. W misce łączymy suche składniki, dodajemy jajka, roztopiony smalec i płyny. Miskę na pudding natłuszczamy i wciskamy mocno ciasto do formy. Przykrywamy pergaminem i zakrywamy folią. Umieszczamy w głębokim garnku. Garnek napełniamy wodą do wysokości 3/4 miski z puddingiem i przykrywamy folią. Gotujemy na wolnym ogniu przez 6 godzin, sprawdzając co jakiś czas i uzupełniając wodę Odstawiamy. W Boże Narodzenie ponownie podgrzewamy pudding w kąpieli wodnej przez 3-4 godziny. Wyjmujemy z miski za pomocą zaokrąglonego noża lub szpatułki, przekładamy na talerz, dekorujemy i podajemy z sosem brandy i śmietaną.


Smacznego!



11 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page