• Ewa Okrasa - Siniarska

Litewskie ciasteczka makowe


Zapraszam na fantastyczne i idealne na święta ciasteczka makowe.


Składniki 180 g mąki pszennej 1 puszka czystej masy makowej (bez bakalii) 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy do ostygnięcia.

W misce umieszczamy masę makową oraz 3 jajka, dokładnie mieszamy. Dodajemy śmietanę oraz masło, mieszamy, następnie dodajemy proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki łączymy.

Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Za pomocą łyżki formujemy ciastka, lekko spłaszczamy. Zostawmy odstęp pomiędzy ciastkami, podczas pieczenia urosną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Studzimy.



2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie