• Ewa Okrasa - Siniarska

Pasteis de nata - tradycyjne portugalskie babeczki


Pateis de nata, a oryginalnie pasteis de Belem, mają swoją bardzo interesującą historię. Autorami tego deseru byli mnisi z klasztoru Hieronimitów w Lizbonie. Skąd się wziął pomysł? Otóż, z ogromnej ilości żółtek, które pozostawały po zużyciu białek na krochmalenie habitów. Postanowili żółtka wykorzystać do produkcji małych babeczek i zrobili z tego biznes. Kiedy klasztor został zamknięty, a było to w 1834 roku, sprzedali swój pomysł rodzinie prowadzącej cukiernię Pasteis de Belem aż do dziś dnia.


Pasteis de nata (14 babeczek)


ciasto francuskie 1 opakowanie

6 jajek

laska cynamonu

0,5 szklanki cukru

1 szklanka wody

2,5 szklanki mleka

4 łyżki mąki

cukier waniliowy


Szklankę wody wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i wkładamy laskę cynamonu, gotujemy aż cukier się rozpuści.

W tym czasie wlewamy do kubka 0,5 szklanki mleka i rozprowadzamy w nim mąkę.

Pozostałe 2 szklanki mleka gotujemy, dodajemy cukier waniliowy. Na koniec dodajemy mleko z mąką i 6 żółtek. Cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki.

Z wody z cukrem wyjmujemy laskę cynamonu, wstawiamy z powrotem na gaz, dodajemy wywar z mleka i żółtek. Pozostawiamy do zagotowania cały czas mieszając. Powstanie nam krem o konsystencji budyniu.

Formę do muffinek smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy i rantem kubka wycinamy koła. Następnie wykładamy nimi foremkę do muffinek tak, żeby ciasto dobrze przylegało do boków.

Masę budyniową nakładamy łyżką do foremek z ciasta, tak, żeby ciasto wystawało ponad masę (krem urośnie i nie może wylać się z foremek).

Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Wstawiamy babeczki na 8 minut.

Podajemy lekko ciepłe lub od razu po ostygnięciu.

Smacznego!




10 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie