• Ewa Okrasa - Siniarska

Piparkakut, fińskie ciasteczka korzenne

Zaktualizowano: 8 lut



Piparkakut


Kraj pochodzenia: Finlandia


W Finlandii to właśnie 6 stycznia rozbiera się choinkę, a zjadliwe ozdoby konsumuje Mieszkańcy przygotowują również właśnie te ciasteczka. Tradycja jest taka, że należy Piparkakut położyć na ręce i drugą ręką je złamać myśląc życzenie. Jeżeli ciasteczko złamie się na trzy części, życzenie się spełni Spełniajmy zatem swoje życzenia



Składniki: 125 g drobnego cukru 125 g masła 80 ml ciemnego syropu - melasy 1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej 3 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier puder do posypania

W rondelku umieszczamy cukier, masło, syrop, przyprawy i skórkę pomarańczową, podrzewamy na wolnym ogniu aż zacznie się gotować. Od razu wyłączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka, sodę i mocno mieszamy do połączenia składników. Dodajemy powoli mąkę caly czas mieszając. Masa powinna być lekko klejąca ale zwarta. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawawamy ciateczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 5-6 minut aż się zarumienią. Studzimy. Smacznego i spełnienia Wam dziś życzę :-)

2 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie