• Ewa Okrasa - Siniarska

Pomarańczowo-migdałowe ciasto z żółtek


Po zrobieniu bezy zostają nam żółtka, jak możemy je wykorzystać?

Na przykład robiąc pomarańczowo-migdałowe ciasto, które jest idealne do południowej kawy, na słodki lunch, a ja najbardziej lubię je na śniadanie z ciepłym mlekiem.


Składniki:

200 g mąki pszennej

100 g drobnego cukru

opakowanie cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

8 żółtek

50 ml oleju roślinnego lub roztopionego i ostudzonego masła

100 ml mleka

skórka starta z 1 pomarańczy

pół szklanki zmielonych migdałów


Najpierw w misce miksujemy żółtka, dodajemy cukier drobny i waniliowy i miksujemy na wysokich obrotach aż masa będzie jasna, a cukier dokładnie rozpuści się w żółtkach.

Następnie zmniejszamy obroty miksera, wlewamy olej i mleko, miksujemy aż składniki się połączą. Teraz powoli wsypujemy mąki wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy skórkę startą z pomarańczy i 3/4 zmielonych migdałów, Mieszamy. Masa jest lejąca.

Formę do babki smarujemy tłuszczem i wysypujemy resztę migdałów, rozprowadzamy po dnie oraz na bokach.

Wlewamy ciasto.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni w opcji góra - dół przez około 40 minut, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.

Możemy udekorować lukrem, posypać płatkami migdałowymi i całymi migdałami.

Smacznego!


11 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie