top of page
  • Ewa Okrasa - Siniarska

Prawdziwe włoskie tiramisu (wg przepisu Francesco Vitali)


Prawdziwe włoskie tiramisu to tylko 5 składników i nie trzeba nic więcej. Jest najlepsze, łatwe i szybkie do zrobienia, ale bardzo ważne jest, aby osiągnąć ten idealny smak, żeby produkty były naprawdę dobrej jakości, prawdziwe włoskie mascarpone, dobre espresso i savoiardi, czyli specjalny rodzaj biszkoptów.

Przypomnę trochę historii: tiramisu pochodzi z Włoch, z miejscowości Treviso i, jak głosi historia, zostało stworzone ok 1800 roku przez właścicielkę domu uciech. Podawane było panom na koniec wizyty, aby wracali do domów pełni wigoru, ponieważ to deser dodający energii dzięki swoim składnikom, a w dosłownym tłumaczeniu tiramisu to „unieś mnie”.

Z racji swoich magicznych właściwości serwowano je również nowożeńcom przed nocą poślubną. Tiramisu na przestrzeni lat podbiło inne kraje i jest to obowiązkowy deser w każdej włoskiej restauracji na świecie. Często jest urozmaicane dodatkowymi składnikami, ale to właśnie to oryginalne i najprostsze jest po prostu najlepsze. Zapraszam :-)

Składniki:

500 g serka mascarpone

4 jajka

Opakowanie biszkoptów savoiardi

60 g cukru

300 ml espresso

50 g kakao

Oddzielamy żółtka od białek. Umieszczamy żółtka w misie, dodajemy mascarpone, cukier i ucieramy na gładką masę. Białka miksujemy na sztywno i powoli cały czas delikatnie mieszając łączymy z masą z żółtek i mascarpone.

Biszkopty zanurzamy na chwilkę (żeby byly lekko nasączone ale nie mocno namoczone) z obu stron w espresso (lekko przestudzonym).

W prostokątnym naczyniu układamy deser - najpierw warstwa kremu, na niej układamy biszkopty, na biszkopty kolejna warstwa kremu i tak robimy trzykrotnie. Na wierzchu powinien znaleźć się krem. Posypujemy obficie kakao.

Wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Smacznego!



28 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie
bottom of page