• Ewa Okrasa - Siniarska

Sernik z koziego sera z gruszkami i pistacjami


Ser kozi to najstarszy ser jaki zna ludzkość, bo kozy to pierwsze udomowione zwierzęta.

Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu, a jego historia sięga kilku tysięcy lat.

Produkowany jest w wielu różnych kształtach, rozmiarach i smakach. Najbardziej znany jest ze swojego charakterystycznego pikantnego, bogatego smaku. Młody kozi ser jest łagodny i kremowy podczas gdy dojrzały kozi ser jest twardszy i ostrzejszy.

Dziś robimy sernik z młodego delikatnego koziego sera.


Składniki:

Na spód:

Opakowanie słonych krakersów


Na masę:

200 g serka śmietankowego

300 g serka koziego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 jajka

80 g miękkiego masła

gruszka pokrojona w plastry

Miód

Pokruszone orzechy włoskie


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Krakersy mielimy w blenderze.

Tortownicę o średnicy ok 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem, na dno wykładamy zmielone krakersy i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni, wyrównujemy.


W dużej misce miksujemy ser śmietankowy z serem kozim, dodajemy sól, miękkie masło i jajka cały czas miksując, na koniec przesiewamy mąkę i jeszcze chwilę mieszamy już drewnianą szpatułką, żeby składniki się połączyły.


Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Masę sernikową wylewamy na pokruszone krakersy i wstawiamy do piekarnika na 50 minut.

Po upieczeniu zostawimy sernik jeszcze na minimum 20 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Gruszkę kroimy na plastry. Na patelni topimy masło i układamy plastry gruszki, lekko podsmażamy aż będą przyrumienione. Dekorujemy nimi wierzch ostudzonego sernika, polewamy lekko miodem i obsypujemy pokruszonymi pistacjami. Możemy także udekorować granatami i orzechami włoskimi.


Smacznego!



4 wyświetlenia0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie