• Ewa Okrasa - Siniarska

Sernik z sera feta z pomidorkami i bazylią


Dziś na warsztat wzięłam wytrawne serniki. Są przepyszne i mogą być świetnym daniem głównym lub przekąską.

Proponuję na przykład sernik z serem feta z pomidorkami cherry i bazylią.


Kremowy sernik z pomidorkami cherry i bazylią


Składniki:

Na spód;

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

Szczypta soli

Łyżeczka suszonego oregano


Na masę:

500 g kremowego serka naturalnego

4 jajka

3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Posiekane listki bazylii

100 g masła

1/2 łyżeczki soli


Do dekoracji:

Pomidorki cherry

Świeża bazylia

Łyżka oliwy

Sól, pieprz


Najpierw robimy spód, w misce umieszczamy mąkę, miękkie masło, jajko, sól oraz oregano. Masę ugniatamy aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie jednolite.

Tortownicę o średnicy 18-20 cm wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzamy równo na dnie tortownicy. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 18 minut.


W czasie, kiedy ciasto się piecze robimy masę.

W dużej misie umieszczamy serek kremowy, oddzielamy białka od żółtek i żółtka dodajemy do serka. Wsypujemy mąkę, miękkie masło i miksujemy aż składniki się połączą. Białka ubijamy z solą na sztywno i dodajemy po trochu do masy sernikowej, mieszając delikatnie przy pomocy szpatułki.

Na koniec dodajemy do masy posiekane świeże listki bazylii. Masę wylewamy na upieczony spód i wstawiamy do piekarnika na godzinę, pieczemy w temperaturze 160 stopni, opcji góra-dół.


Po upieczeniu sernik zostawiamy jeszcze na co najmniej 20 minut w lekko uchylonym piekarniku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy całe pomidorki, solimy i pieprzymy do smaku. Pomidorki smażymy na patelni aż skórka się przyrumieni i zaczną się lekko rozpadać, wtedy musimy je zdjąć.

Pomidorkami dekorujemy sernik i dodatkowo ozdabiamy listkami świeżej bazylii.



9 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie