• Ewa Okrasa - Siniarska

Szczodraki z Kielecczyzny na Trzech Króli

Zaktualizowano: 8 lut




Szczodraki


Kraj pochodzenia: Polska


Kolejny przysmak na Święto Trzech Króli to szczodraki, polskie bułeczki pochodzące z Kielecczyzny

Związany z niestety już nieco zapomnianą tradycją chodzenia po szczodrakach, czyli po kolędzie właśnie 6 stycznia. Kiedyś kolędnicy przygotowywali przestawienia i prezentowali je w odwiedzanych domostwach. W ramach podziękowania byli częstowani szczodrakami. Te bułeczki są nadziewane farszem, mogą być podawane na słono i na słodko. Ja przygotowałam je, oczywiście, w wersji słodkiej, z serem twarogowym i cukrem. Są bardzo proste do zrobienia, więc zachęcam


Składniki:

Pół kostki masła (100 g)

Łyżka cukru

20 g świeżych drożdży

250 ml ciepłego mleka

Szczypta soli

500 g mąki pszennej

Ser twarogowy wymieszany z cukrem


Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy, dodajemy do masła ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli i drożdże. Mieszamy i odstawiamy na ok 20 minut aż drożdże zaczną pracować. Wtedy dosypujemy powoli mąkę cały czas wyrabiając ciasto.

Kiedy ciasto jest zwarte i odchodzi od boków miski, formujemy kulę i odstawiamy na ok 40 minut, aby urosło.

Z ciasta robimy wałek i kroimy na części, ok 3 cm szerokości. Z każdej części robimy kulkę, rozpłaszczamy, na środek nakładamy łyżeczkę sera z cukrem i zamykamy oraz formujemy bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki zostawiamy jeszcze na 10-15 minut.

Smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem i lekko posypujemy cukrem. Wstawimy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) na ok 25 minut.

Smacznego :-)

6 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie