• Ewa Okrasa - Siniarska

Tarta de Santiago


To pyszne migdałowo-cytrusowe ciasto prosto z Galicji zachwyca już od XVI wieku, kiedy nosiło nazwę "Królewskie ciasto".

Jest symbolem i tradycją podczas pielgrzymek z całego świata do Santiago de Compostela.

Tarta de Santiago oznaczona jest krzyżem Św. Jakuba.


Składniki:


250 g mielonych migdałów

250 g cukru trzcinowego

Skórka starta z jednej cytryny i jednej pomarańczy

5 jaj

Łyżeczka ekstraktu migdałowego

Łyżeczka cynamonu

Cukier puder do dekoracji


Do miski wsypujemy 150 g cukru, dodajemy żółtka i miksujemy aż masa będzie jasna a cukier rozpuści się w żółtkach, dodajemy skórkę pomarańczową i cytrynową i mieszamy. Następnie dodajemy do masy mielone migdały, cynamon i ekstrakt migdałowy. Miksujemy na maluch obrotach.

W osobnej misce miksujemy białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Powoli, partiami dodajemy pianę do masy, delikatnie mieszając szpatułką.

Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 40 minut.

Po ostudzeniu dekorujemy ciasto cukrem pudrem.

W wersji tradycyjnej przed obsypaniem kładziemy na środku ciasta wyciętą formę krzyża i obsypujemy tak, żeby pozostał symbol na cieście.


Smacznego!



0 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie